(Blog 8) Het klopt dat er soms geen (eb en vloed) is.

De Karel Doorman was gezonken (HMS Hermes R12) komt aan het einde op een scheepskerkhof terecht. Al dit materiaal, vloot of andere schepen kunnen gebruikt worden voor getijde.

Waar getijde sterk zijn. Rotors aan en onder het schip bevestigen. Generatoren zijn meestal nog aan boord, of kunnen geplaatst. Zoveel energie maken als je wilt en naar land brengen.

Ook kan aan boord een laboratorium en/of plantage worden gemaakt. Accommodatie is aanwezig of kan worden geplaatst. Vanaf de schepen kan ook een rotorpark worden schoongemaakt en behandeld.

TidalStream_Tidal_Farm.

Zo zou getijdenenergie gewonnen kunnen worden. Vanaf schepen is alles te bedienen.

Voordelen

  • Voorspelbaar De opbrengst van getijden energie is erg voorspelbaar i.t.t. (wind) en (zonne-energie).

  • Compact Doordat de dichtheid (soortelijke massa) van water ongeveer 1000 maal groter is dan van lucht kan de winning van getijdenenergie veel compacter en met een lage rotorsnelheid bij toepassing van een turbine.

  • Geringe landschapsaantasting Veel systemen zijn grotendeels onderwater en daardoor slechts beperkt zichtbaar. Hierdoor wordt het aangezicht van het landschap niet aangetast.

Nadelen

  • Combineren met scheepvaart In het geval van turbines in het stromende water in een inham , zoals de Westerschelde dient rekening gehouden te worden met de scheepvaart.

  • Onderhoud Turbines geplaatst in stromend water vergen veel onderhoud. Dit is voornamelijk vanwege de vervuiling die optreed onderwater wat 2x per jaar schoonmaken vereist.(1)

  • Beperkte beschikbaarheid Afhankelijk van de beschikbaarheid van een geschikte getijdenwerking

Hoe komt het dat er getijde zijn. Getijde zijn er altijd, want de (zon) en de (maan)  aan zijn er ook altijd. (klik op 1.5 getijde in deze link). De oorzaak zit in de structuur van de aarde. In de Middellandse zee bv. is niet meer hoogte dan ongeveer 20 cm. Daarentegen is het grootste hoogteverschil 15 m. Dit betekend dat er veel stroming in het water is en daarvan moet gebruik worden gemaakt bij het opwekken van energie.  

Getijde worden veroorzaakt door de gelijktijdige inwerking van verschillende krachten. Deze zijn voornamelijk de zwaartekracht van de maan en in mindere mate de zon. Het getij is op elke plaats in de wereld verschillend. Hij wordt beïnvloed door vele factoren. Dit zijn b.v. de afstand van de locatie tot de evenaar, de waterdiepte, en de aanwezigheid en vorm van landmassa’s. Hierdoor kan het getij van plaats tot plaats sterk verschillen. Om alles eenvoudig voor te stellen is het getij een golf die rond de aarde gaat van west naar oost. Hij wordt dus gekenmerkt door een frequentie, wat betekend de snelheid waarmee een getijdencyclus doorlopen wordt en een verschil in hoogte tussen eb en vloed. De vorm van die golf zal veranderen afhankelijk van de inwerking van alle bovenvermelde factoren. Op die manier zal de vorm van het getij sterk verschillen van plaats tot plaats, maar op eenzelfde plaats is de vorm van het getij redelijk constant of in elk geval voorspelbaar. De diepte van de zee en de vorm van de zee zal de richting en snelheid van deze golf aanpassen.                                                                       

Is er meer?

Ja, dat is er. Het is bamboe wat ruimschoots door de nieuwste uitvindingen de hele wereld energie zou kunnen geven. Op veel plaatsen word dit al gedaan. Dat is echter niet urgent, omdat wij van bamboe beter producten kunnen maken. in 2003 was dit 1.500. In 2014 hebben wij gelezen van 10.000. Kan nu 11.000 zijn. Wij weten het niet, maar eindbestemming van alle bamboe is altijd compost en dat is een goede zaak.  Waar wij minder van houden is zonne-energie en windmolens. Lawaai is er al genoeg op de wereld en horizonvervuiling. Bovendien is men niet altijd verzekerd dat zon en wind er zijn. Doe dan de uitvinding van astronaut (Wubbo Ockels) en maak deze molens op 10 km hoogte, zodat je 11 maal de windsterkte hebt. Vind hem op internet. bv. met zijn (laddermolen)                         

                                                                                                                                                                             

Hoe worden getijden en bamboe gecombineerd.

Er is al e.e.a. over geschreven door ons, maar nog eens ter verduidelijking en samenvoegend.

Eerst kan water worden benut om energie op te wekken en dat kan in verschillende vormen. Dat kan d.m.v. water wat gaat van boven naar beneden, maar ook horizontaal stromend. Tenslotte door alles dat door water wordt bewogen. Het drijvend voorwerp kan goed elk schip zijn wat ergens in de wereld op een kerkhof was. Zij kunnen tot hun einde de wereld goede diensten bewijzen. Veelal zitten de generatoren nog aan boord. Vandaar een kabel naar de wal en via verdeelstations kan stroom worden vervoerd tot een afstand van 800 km zonder noemenswaardige verliezen. 


Welke oplossing is de beste.

Elke oplossing is goed uitvoerbaar. Het is afhankelijk van veel factoren. Als wij oorlogschepen mogen gebruiken die geen dienst meer doen is dit de beste oplossing. Deze schepen geankerd liggend aan de kust zal dit op z’n minst een (preventieve) werking uitzenden richting bevolkingen bij de woestijnen. De boodschap van hoop en (discipline) zal gelijk met alle elektrische energie het land worden ingezonden.
Om deze schepen van technische bemanning te voorzien hoeft niemand zich zorgen te maken. Wij kennen onze oud collega’s. Eens marineman, altijd marineman.

 

Terug naar samenvatting (vervolg 1)         

 

 

                                               

 

 

 

 

 


By | 2017-06-01T21:03:21+01:00 juni 1st, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

AfrikaansCatalà简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschŌlelo HawaiʻiBahasa IndonesiaItaliano日本語Basa JawaLatinNorsk bokmålPortuguêsSlovenčinaEspañolSvenskaTürkçe