Getijden bij Nederland

Nieuwe proeven bij Nederland

Nieuwe proeven bij Nederland

Drie Rotterdamse bedrijven hebben het plan opgevat om een unit te bouwen voor het maken van energie. Getijden kunnen in veel vormen worden toegepast en je hoeft hen niet te zoeken, want zij zijn er altijd. Scheepswrakken of anders zijn in overvloed en kunnen met meerdere de hele wereld van energie voorzien. Gebruik hen op veilige plaatsen boven water, zwevend of op de bodem. Belangrijk zijn de schoepen die woerden aangedreven door getijden en een generator voor opwekken van stroom. Een kabel naar de wal en de spanning kan u over een afstand van 800 km zonder noemenswaardig verlies van stroom voorzien.

De kracht van Water

Waterkracht in Nederland

Waterkrachtcentrale in Nederland

Eigenlijk is een waterkrachtcentrale een soort moderne watermolen. Het vallende en stromende water zorgt dat een turbine draait. Een generator zet de rotatiebeweging om in elektriciteit.

Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie je eruit kunt halen. Veel waterkrachtcentrales bevinden zich vaak in landen met veel water en bergen. Noorwegen haalt bijvoorbeeld 99% van zijn energie uit waterkracht.

Een dam is nodig voor een waterkrachtcentrale in de bergen. Een reservoir vormt zich achter de dam. Dankzij het hoogteverschil stroomt het water met veel kracht door een opening in de dam. Daar zetten turbines de waterkracht om in elektriciteit.

Hernieuwbare energie

Waterbewegingen in Noorwegen

Elke druppel water die beweegt is goed voor energie

Eigenlijk is een waterkrachtcentrale een soort moderne watermolen.Het vallende en stromende water zorgt dat een turbine draait. een generator zet de rotatiebeweging om in elektriciteit.

Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie je er uit kunt halen. Veel waterkrachtcentrales bevinden zich in landen met veel water en bergen. Noorwegen haalt bijvoorbeeld 99% van zijn energie uit waterkracht.

Een dam is nodig voor een waterkrachtcentrale in de bergen. Een reservoir vormt zich achter de dam. Dankzij het hoogteverschil stroomt het water met veel kracht door de opening van de dam. Daar zetten turbines de waterkracht om in elektriciteit.

Waterkracht vertegenwoordigd ongeveer 72% van de wereldwijde hernieuwbare energie en levert momenteel 16% van alle elektriciteit in de wereld. Waterkracht kan veel meer leveren, afhankelijk van de locatie en dus een 100% vervanger van de Fossiele brandstoffen. Bovendien is waterkracht heel flexibel en in staat tot energieopslag en kan het daarom een verbetering zijn voor zonnen- en windenergie. Dit geeft veel horizonvervuiling en is niet altijd aanwezig.

Potentiële schatting is slecht toegankelijk

Voorheen kwam het grootste deel van de informatie over de wereldwijde bijdrage van waterkracht uit nationale overhedenenquêtes. De onderliggende onderzoeksmethode was vaak onbekend en van verschillende kwaliteit. Onderzoekers van universiteit Utrecht, het planbureau  voor de leefomgeving (PLB) en de Wageningen universiteit hebben dit flink verbetert. een consistente methodologie die bijna vier miljoen locaties evalueert met behulp van zeer hoge resolutiekaarten  over de hele wereld. Op deze manier vonden de onderzoekers 60.000 geschikte locaties die samen, in potentie , 9.49 PWh/jr (petawattuur) konden opleveren. T er vergelijking, het wereldwijde elektriciteitsverbruik in 2016 is ongeveer twintig TWh/jr.

Voor- en nadelen waterkracht

Voor ontwikkelde regio’s zoals Europa of Noord-Amerika bieden de bestaande enquêtes een redelijk beeld van het potentieel van waterkracht. Maar dat is anders voor ontwikkelingsregio’s, zoals Afrika en Azië, waarvoor vrijwel geen goede gegevens beschikbaar zijn. De Utrechtse onderzoekers laten zien  dat er in Afrika, Zuid-Amerika en Azië nog steeds   5PWh/jr economisch geproduceerd kan worden. Er zijn echter ook nadelen  aan waterkracht, zoals voor de aard van de natuur en de uitstoot van broeikasgassen. Sommige water reservoirs produceren bijvoorbeeld methaan, wat een negatief effect heeft op het klimaat. De onderzoekers hebben zich in deze studie alleen gefocust op het energiepotentieel. Ze menen dat deze nieuwe inzichten waardevol zijn in het vinden van gebalanceerde oplossingen die rekening houden met klimaat mensen en biodiversiteit.

Bron: Planbureau voor leefomgeving (PBL)

(Volgende)

 

 

 

 

 

 

 

By | 2018-04-01T17:51:43+01:00 april 1st, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

AfrikaansCatalà简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschŌlelo HawaiʻiBahasa IndonesiaItaliano日本語Basa JawaLatinNorsk bokmålPortuguêsSlovenčinaEspañolSvenskaTürkçe