Alles kan je bouwen van bamboe.

Bamboe is een goedkoop, duurzaam, licht en sterk alternatief voor tropisch hardhout in de bouwsector.

Bamboe wat is verhout.

Bamboe wat na vijf jaar is gegroeid is harder dan tropisch hardhout en uitstekend geschikt voor de bouw.

 

Heel wat tropisch hardhout is afkomstig uit illegale bossen waar aan slecht beheer wordt gedaan. De ontbossing van tropisch regenwoud is problematisch voor het milieu en het is dus van groot belang dat we andere bronnen overwegen als bouwmateriaal. Een meer ecologisch alternatief vinden we bijvoorbeeld in de vorm van bamboe. Het groeit namelijk sneller dan zachthout, maar heeft de positieve eigenschappen van hardhout.

Bamboe is eigenlijk geen hout, maar een grassoort die verhout en razendsnel groeit. Al na enkele jaren kan de bamboe gerooid worden zonder dat het bos daaronder moet lijden. Dat komt omdat de moederstam ieder jaar nieuwe stammen aanmaakt. Omdat de wortels in leven blijven houden ze de aarde op haar plaats en voorkomen ze erosie. Bamboe is ook erg goedkoop om te produceren aangezien je enkel zonne-energie nodig hebt om de stengels te laten groeien.

Alles, ja zelfs om in te wonen kan aardbeving bestendig

Omdat bamboe niet zwaar en erg flexibel is, kan het gemakkelijk verwerkt worden. Vanwege hun buigzaamheid overleven bovendien gebouwen die opgetrokken zijn uit bamboe ook beter een aardbeving dan een woning uit steen. Dit zorgt er ook voor dat een vloer van bamboe veel zachter is om op te lopen dan een vloer uit hardhout.

Huis van bamboe

Dit huis heeft alle eigenschappen als omschreven in de tekst en is uitstekend, ook in de tropen en aardbevingsbestendig.

De mogelijkheden met bamboe zijn eindeloos. Vloeren, tafels, gevelbekleding, trappen, werkbladen, wandbekleding, raamkozijnen, deuren, en nog vele andere toepassingen zijn perfect te fabriceren met bamboe in plaats van hardhout. Wie op zoek is naar een manier om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen zonder in te binden op vlak van kwaliteit, kan dus kiezen voor bamboe in zijn interieur en exterieur.

Noem het en het kan ecologisch worden gebouwd.

Tuibruggen werden honderden jaren geleden al gebouwd. Men wist al dat bamboe sterk was. Later is gemeten dat de trekkracht van bamboe 17% groter is dan van staal.

Tuibrug

De Golden Gate Bridge is april 1937 geopend. Op internet vind u de beschrijving. Veel bamboe was verwerkt.

 

Een tuibrug is een veel voorkomend type brug bij middelgrote tot grote overspanningen. Ongetwijfeld is bij een bouwwerk als dit bamboe gebruikt. Hoewel toen nog weinig bekend. Een mooie tuibrug is gebouwd in Rotterdam, de Erasmusbrug. Dit type brug kenmerkt zich door een rijdek (weg of spoorlijn) dat is opgehangen aan dikke kabels (de tuien). De kabels zijn rechtstreeks bevestigd aan de pylonen, en dus niet aan een grote kabel die tussen de pylonen is gespannen zoals bij de hang- en pyloon brug. De tuigkabels vangen de trekkracht. De pylonen voeren het gewicht van de brug af naar de fundering; in de pylonen is dus sprake van drukkracht.

Tuibruggen worden in het algemeen toegepast bij wat grotere overspanningen. Bij kleine overspanningen zijn andere typen, zoals liggerbruggen of plaatbruggen vaak efficiënter. Een voordeel van het gebruik van een tuibrug boven een ligger- of plaatbrug is dat de dikte van het dek beperkter is, omdat het dek op zeer veel punten door de tuien gedragen wordt. Dit bespaart materiaal. Bovendien liggen er bij een tuibrug geen steunpunten midden in de overspanning, waardoor bijvoorbeeld vaarverkeer onder de brug niet belemmerd wordt.

Een tuibrug is relatief moeilijk te bouwen in achtergestelde gebieden. Er moet op een grote hoogte gewerkt worden en er moet precies berekend worden op welke hoogte de tuien het beste bevestigd kunnen worden. Bovendien moet er een flink tegengewicht aan de pylonen worden bevestigd. De bevestigingspunten van de tuien aan de pylonen moeten van zeer goede kwaliteit zijn, en ook de pylonen moeten geschikt zijn voor deze vorm van bevestiging. In vergelijking met een pyloonbrug is dit onhandig. Deze brug is zonder moderne hulpmiddelen erg lastig te bouwen.

Bouwen met bamboe

Bamboe wat na 1 jaar kan worden gebruikt, maar met 5 jaar hard en kan enkele tientallen meters hoog worden. Kan 17% meer trekkracht aan dan staal en is bij samendrukken net zo sterk als beton. Het mag dus niet verwonderen dat dit reuzengras, het geliefde eten van de panda. Bamboe word al meer dan vijfduizend jaar gebruikt in de woningbouw.

 Bamboe kwam tot voor kort overal ter wereld voor behalve in Europa. Sinds is ontdekt dat er bamboes zijn die wel tot -30°c kunnen trotseren is dit verandert. Soorten die runnen kunnen met wortelbegrenzing op de plaats blijven, heeft veel meer in zijn mars. In ontwikkelingslanden, maar ook in de westerse Wereld kan bamboe een oplossing bieden voor woningen. Bamboe, wat relatief goedkoop is, kan duur staal vervangen.

Niet vervangbaar

 

Tropisch regenwoud met waterval 2

Het tropisch regenwoud mag nooit verdwijnen. Op veel plaatsen kan het ook in energie voorzien.

Terug naar (samenvatting 2)

 

By | 2017-08-31T11:35:52+01:00 augustus 31st, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

AfrikaansCatalà简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschŌlelo HawaiʻiBahasa IndonesiaItaliano日本語Basa JawaLatinNorsk bokmålPortuguêsSlovenčinaEspañolSvenskaTürkçe