Onderwatervlieger

Onderwater-vliegeren

In de toekomst zullen de onderwatervliegers van het Zweedse Minesto voor de kust van Wales hun rondjes draaien.

Vliegeren doe je bij voorkeur op het strand met een vlieger die manoeuvreert. Maar in werkelijkheid is vliegeren onderwater slimmer, als je er energie mee wilt opwekken.

Het Zweedse bedrijf Minesto heet de eerste grote vliegers, voor de kust van Anglesey in Wales geplaatst. Onder water echter. De milieuvergunningen zijn onlangs afgegeven voor een test dat 0,5 (MW)  elektriciteit moet genereren.

 

Kitesurfen

Iedereen die mensen heeft zien spelen met vliegers op het strand bij harde wind, weet dat zelf betrekkelijk kleine vliegers genoeg kracht ontwikkelen om de persoon mee te sleuren. Met een surfplank onder de voeten worden zo grote snelheden op het water gehaald.

Deze krachten zijn echter helemaal niets vergeleken bij wat er gebeurt met een onderwatervlieger. De dichtheid van water is 832 keer groter dan die van lucht en water bevat ook 832 keer meer energie bij dezelfde stroomsnelheid. Gelukkig stroomt water vrijwel nooit bij stormsnelheden, maar zelfs ‘langzaam’ stromend water heeft een enorm vermogen. Beelden van (overstromingen) en (tsunami’s) zeggen genoeg. Dit is meestal een effect van tektonische platen gelijktijdig met boren naar olie en gas. Maar ook los van elkaar

Achtbaan

Het Zweedse Minesto heeft een opvallende manier bedacht om de kracht van langzaam stromend water (getijdenstromen) te gebruiken. Hierdoor kan een grote vlieger onder water roteren. Onder de vlieger is een turbine gemonteerd, die door het stromende water roteert en elektriciteit genereert.

Door de vlieger in een achtvorm rondjes te laten roteren is de stroomsnelheid bij de turbine al verhoogd. Dat gebeurt vooral als de onderwatervlieger naar beneden gaat. Minesto krijgt honderd keer meer energie uit getijdenstroom dan een vergelijkbare (vaste ‘windmolen’ op de zeebodem)   zou doen.

Zeer voorspelbaar

De vlieger krijgt een spanwijdte van twaalf meter en de turbine heeft een diameter van 1,5 meter. Door de grote energiedichtheid van het water is per megawatt 15 keer minder materiaal nodig dan in concurrerende systemen, zegt Minesto. Het schoonheid van getijdenstromen is dat ze voorspelbaar zijn. Je kunt altijd op hen rekenen.

Zoveel toepassingen voor (getijdenenergie)!

Onderhoud unit

Slimme mensen gebruiken krachten die onder water zijn. Zij geven 832 keer meer energie dan windmolens. Vanwege de grote energiedichtheid van het water is 15 keer minder materiaal nodig

Waterbewegingen kunnen op vele manieren energie produceren. Op plaatsen met een verschil tussen eb en vloed of door een golfbeweging. Het is mogelijk om energie te genereren uit de bewegende watermassa’s. Het zeewater activeert vervolgens generatoren onder water. Deze zetten de kinetische, energie van het water om in elektriciteit. 

 

 

 

 

 

Water uit de bergen

Beautiful road

Het meest zuidelijke puntje van Hawaï.

Water wil altijd van boven naar beneden. We kunnen deze energie gebruiken. Dit is in Nederland veel moeilijker dan in veel andere landen. Omdat het grootste deel van het water energie levert als het van een berg komt. Dit is waterkracht. Het gedonder en gebrul van een waterval maakt het duidelijk. Hier is energie! Ondertussen zorgt de zon dat het water weer door verdamping in de bergen beland. Water dat de snelste weg naar beneden vind en daardoor stroming veroorzaakt. Zet er een molen in en je kunt de energie gebruiken.

Dit is hoe waterkracht werkt

Waterkrachtcentrale

Principe van een waterkrachtcentrale

Eigenlijk is een waterkrachtcentrale een soort moderne watermolen. Het vallende en stromende water zorgt dat een turbine draait. Een generator zet de rotatiebeweging om in elektriciteit.Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie je eruit kunt halen. Veel waterkrachtcentrales bevinden zich vaak in landen met veel water en bergen. Noorwegen haalt bijvoorbeeld 99% van zijn energie uit waterkracht.Een dam is nodig voor een waterkrachtcentrale in de bergen. Een reservoir vormt zich achter de dam. Dankzij het hoogteverschil stroomt het water met veel kracht door een opening in de dam. Daar zetten turbines de waterkracht om in elektriciteit.

Hernieuwbare energie

Waterkracht vertegenwoordigt 72% hernieuwbare energie en 16% elektriciteit in de wereld. Waterkracht kan meer dan 100% leveren. Fossiele brandstoffen kunnen beter verdwijnen vanwege het gevaar dat zij veroorzaken. Elektriciteit kan zonder aanzienlijke verliezen over een afstand van 800 km worden vervoerd. Waterkracht is heel flexibel. Energieopslag, zonnen energie en windenergie is kapitaalvernietiging, dus overbodig.

Potentiële schatting is slecht toegankelijk

Leefklimaat

Leefklimaat volgens (PBL) en (WUR)

Voorheen kwam het grootste deel van de informatie over de wereldwijde bijdrage van waterkracht uit nationale overhedenenquêtes. De onderliggende onderzoeksmethode was vaak onbekend en van verschillende kwaliteit. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Planbureau voor de Leefomgeving PBL en de Wageningen Universiteit hebben dit flink verbeterd. Een consistente methodologie die bijna vier miljoen locaties evalueert met behulp van zeer hoge resolutiekaarten over de hele wereld. Op deze manier vonden de onderzoekers 60.000 geschikte locaties die samen, in potentie, 9.49 PWh/jr (petawattuur) konden opleveren. Ter vergelijking, het wereldwijde elektriciteitsverbruik in 2016 is ongeveer twintig PWh/jr.

Positieve Klimaatvooruitzichten

Kklimaat

Belgium wil met EU 20% voor klimaat

Voor ontwikkelde regio’s zoals Europa of Noord-Amerika bieden de bestaande enquêtes een redelijk beeld van het potentieel van waterkracht. Maar dit is anders voor ontwikkelingsregio’s, zoals Afrika en Azië, waarvoor vrijwel geen goede gegevens beschikbaar zijn. De Utrechtse onderzoekers laten zien dat er in Afrika, Zuid-Amerika en Azië nog steeds 5 PWh/jr economisch geproduceerd kan worden. Er zijn echter ook nadelen aan waterkracht, zoals voor de aard van natuur en de uitstoot van broeikasgassen. Sommige waterreservoirs produceren bijvoorbeeld methaan, wat een negatieve effect heeft op het klimaat. De onderzoekers hebben zich in deze studie alleen gefocust op het energiepotentieel. Ze menen dat deze nieuwe inzichten waardevol zijn in het vinden van gebalanceerde oplossingen die rekening houden met klimaat, mensen en biodiversiteit.


 

 

By | 2018-03-03T20:40:11+01:00 maart 3rd, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

AfrikaansCatalà简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschŌlelo HawaiʻiBahasa IndonesiaItaliano日本語Basa JawaLatinNorsk bokmålPortuguêsSlovenčinaEspañolSvenskaTürkçe