Alle papier van bamboe.

3p_bamboepapier

Geen papier van tropisch regenwoud

Elk jaar worden er wereldwijd miljoenen bomen gekapt voor de productie van papier. Volgens het WNF betreft dit 1 op de 3 bomen binnen de commerciële houtkap. Slechts een beperkt deel daarvan komt uit duurzaam beheerde bossen. Dit terwijl er betere alternatieven zijn dan papier gemaakt van bomen. Hoewel het papierverbruik in Nederland afneemt (wereldwijd neemt het jaarlijks met 3% toe). We consumeren nog steeds enorme hoeveelheden papier. De productie van (toilet)papier is een van de belangrijkste reden van grootschalige houtkap. Houtkap gaat vaak gepaard met ecologische schade. Bovendien duurt het vele jaren voordat een volwassen boom is vervangen. Veelal gebeurt dit niet of wordt het land gebruikt waar meer word verdient. Bamboe is geen houtsoort maar een soort gras welke heel hard word en groeit snel. Bovendien is het zelfgenererend. Na het oogsten komen er nieuwe stammen uit het wortelstelsel. Tijdens het groeiseizoen schiet een nieuwe bamboestam in enkele maanden naar zijn maximale lengte. Er zijn bamboesoorten die in die twee maanden tot 30 meter bereiken.

               

Papier maken.

Alle papier van bamboe

Een nog oude manier van papier maken, maar wel effectief.

* Meer dan 70% hiervan komt uit niet duurzaam beheerde bossen.

* Meer dan 25% is achtergelaten bij het kappen van bomen. Dit deel blijft achter, waarbij CO2 en CH4 vrijkomen. CH4 is meer dan 20 keer schadelijker dan CO2.

* Omdat de wortels van bomen afsterven na het vellen, leidt het vellen vaak tot bodemerosie. En dat is opnieuw een van de oorzaken van overstromingen.

* Het telen van jonge bomen voor herbeplanting vindt vaak plaats in grote broeikassen. Dit kost veel energie. Bovendien worden de jonge bomen uit de kassen getransporteerd voordat ze hun definitieve plaats bereiken.

* Grote hoeveelheden mest- en voedingsstoffen zijn vereist. Bamboe groeit op arme grond en na het oogsten groeien nieuwe stengels automatisch terug.

 

Papier van bamboe

Afbeelding van papier

Honderden dingen kunnen van papier worden gemaakt.

Papier wordt niet alleen gemaakt van oud papier en de houtvezel. Bamboe kan ook worden aangewend voor de productie van papier. Bamboe is geen boom maar een plantensoort. Bamboe is een van de snelst groeiende plantensoorten. De plant kan binnen één seizoen tot volledig volgoeid zijn. Dit is drie keer zo snel als de snelst groeiende boom. Net als bomen zijn bamboeplanten een hernieuwbare grondstof die CO2 absorbeert. Bamboe groeit ook door zon en water, is biologisch afbreekbaar en kan als bio-energie dienen. De bamboevezel is glad. Het papier bamboepapier is daardoor ook glad. India is momenteel de grootste producent van bamboepapier. Het grootste deel van de bamboe wordt gekweekt in Azië. Het aandeel van bamboe zal naar verwachting toenemen in de papierproductie, vooral in landen waar hout moeilijk te verkrijgen is.

P3 Papier

 

bamboe papier 2Het Nederlandse 3P Papier introduceert een 100% boomvrije papiersoort in Nederland. Dit papier is CO2-neutraal en kan worden gebruikt als print- en kopieerpapier voor bedrijven en organisaties. Hiermee is 3P Papier de eerste feest in Nederland dat een serieus alternatief biedt voor kantoorpapier op basis van hout levert. 

De introductie van bamboepapier sluit aan met de vraag van duurzame organisaties en ondernemingen naar alternatieven voor papier dat gemaakt is van bomen. Gerard Looijen, managing director van 3 P Papier: ‘Hoewel papierverbruik wereldwijd stijgt wanwege de groei in Azië, het papierverbruik in Nederland neemt gewoon af. Dit komt omdat steeds meer organisaties een duurzaamheidsbeleid voeren. We juichen deze ontwikkeling toe. Het neemt niet weg dat het gebruik van papier in Nederland nog steeds gigantisch is. Bamboepapier is een duurzaam alternatief voor het huidige papier.’

Het bamboepapier lijkt op gewoon papier. ‘Bij duurzaam papier denkt iedereen aan grijs, gelig of smeuïg papier. Dat is een misvatting. Dit papier ziet en voelt er exact hetzelfde uit als het papier dat mensen gewend zijn. Het heeft dezelfde witheid, dezelfde kwaliteit en het is op dezelfde manier te gebruiken, het is echter een stuk duurzamer’, zegt Looijen.

De productie van papier is een van de belangrijkste reden van grootschalige houtkap. Houtkap gaat vaak gepaard met ecologische schade. Daarnaast duurt het vele jaren voordat een volwassen boom word vervangen, als er al opnieuw word herplanting. ‘Bamboe is geen houtsoort maar een grassoort welke ‘verhout’ en razendsnel groeit. Daarbij is het zelfregenererend: na het oogsten komen er weer nieuwe scheuten uit het wortelstelsel. Tijdens het groeiseizoen schiet een nieuwe scheut in enkele maanden naar zijn maximale lengte. Er zijn bamboesoorten die in die twee maanden tot 30 meter hoog worden’, aldus Looijen.

Andere voordelen: Bamboe neemt dankzij de snelle groei gemiddeld 3,5 tot 4 maal zoveel CO2 op als hout; Bamboe gaat bodemerosie tegen doordat de wortels na het oogsten niet sterven. Bij het kappen van bomen blijft meer dan 25% van de dode boom achter. Zij rotten weg, waarbij CO2 en CH4 (ruim 20 maal schadelijker dan CO2) vrijkomen; Bamboe kan op arme grond groeien en er zijn geen meststoffen en pesticiden nodig bij de teelt; De percelen met bamboe zijn in bezit van lokale boeren. Dit stimuleert de lokale economie.

Bron: 3P Papier

 

By | 2018-01-11T00:07:25+01:00 januari 11th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

AfrikaansCatalà简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschŌlelo HawaiʻiBahasa IndonesiaItaliano日本語Basa JawaLatinNorsk bokmålPortuguêsSlovenčinaEspañolSvenskaTürkçe