Stop gebruik van papier, gemaakt van tropisch regenwoud en andere bomen.

bamboe1_papier

Stop gebruik van papier, gemaakt van tropisch regenwoud

Elk jaar worden er wereldwijd miljoenen bomen gekapt voor de productie van papier. Volgens het WNF betreft dit 1 op de 3 bomen binnen de commerciële houtkap. Slechts een beperkt deel daarvan komt uit duurzaam beheerde bossen. Dit terwijl er betere alternatieven zijn dan papier gemaakt van bomen. Ook al neemt het papierverbruik af in Nederland (mondiaal neemt het nog jaarlijks met zo’n 3% toe). We verbruiken nog steeds gigantische hoeveelheden papier. De productie van (wc)papier is een van de belangrijkste reden van grootschalig kappen van hout. Houtkappen gaat vaak gepaard met ecologische schade. Daarnaast duurt het vele jaren voordat een volwassen boom vervangen is. Veelal gebeurt dit niet of wordt de grond gebruikt waar meer mee wordt verdient. Bamboe is geen houtsoort maar een grassoort welke zeer hard word en groeit snel. Daarbij is het zelfgenererend. Na het oogsten komen er weer nieuwe stammen uit het wortelstelsel. Tijdens het groeiseizoen schiet een nieuwe scheut in enkele maanden naar zijn maximale lengte. Er zijn bamboesoorten die in die twee maanden tot 30 meter hoog worden.

Bamboe is een uitstekend middel om steeds meer woestijnen te bestrijden.

Volgens WWF wordt meer dan 25% van de houtkap in de wereld voor papier productie gebruikt. Dat is 1 op 3 bomen.

Papier maken.

Alle papier van bamboe

Een nog oude manier van papier maken, maar wel effectief.

* Meer dan 70% daarvan komt uit niet duurzaam beheerde bossen.

* Bij het kappen van bomen blijft meer dan 25% van de dode boom achter. Dit deel gaat ten onder, waarbij CO2 en CH4 vrijkomen. CH4 is ruim 20 maal schadelijker dan CO2.

* Omdat de wortels van bomen afsterven na het kappen leidt afkappen vaak tot bodemerosie. En dat is weer een van de oorzaken van overstromingen.

* Het opkweken van jonge bomen voor herbeplanting vindt vaak in grote broeikassen plaats. Dit kost veel energie. Bovendien worden de jonge bomen vanuit de kassen verder vervoerd voordat ze op hun uiteindelijke plek staan.

* Bij hout plantages zijn forse hoeveelheden mest- en voedingsstoffen nodig. Bamboe groeit op arme grond, en na het oogsten van bamboe, groeien er vanzelf nieuwe stengels terug. Papier van bamboe is ook betere kwaliteit.

 

Weet u wat bamboe is en wat het doet?

 

bamboe-wortels

Deze wortels lijken monsters. Zij zijn de enige mogelijkheid om te zorgen dat vegetatie in de woestijn op de plaats blijft staan.

Maar het moet in het kort, want in de website word zo veel mogelijk verteld. Wij richten ons voorlopig op plaatsen waar bamboe het hardst nodig is. Dat is de woestijn. Een woestijn wat al 40% van het vaste oppervlak van de wereld beslaat. Op dit moment komt er elk jaar 135.000 km² bij. Dit gaat zo door totdat er geen mogelijkheden voor de mens meer zijn om op te leven. En dus moet dit worden gestopt.!

Hoe sterk zijn bamboewortels.

U mag aannemen dat een huis of bouwwerk wat is gebouwd op deze wortels niet van deze plaats zal gaan. De reden dat de woestijnen elk jaar een groot gedeelte van het bewoonbare gedeelte van de wereld stelen. Dit komt o.a. door woestijnwinden. Deze blazen vegetatie uit de bodem en maken ook gedeeltes van savannes kaal. Savannes zullen zich weer aanvullen ten koste van de 60% wat van het leefbare aardoppervlak. Op kleine schaal wordt al gewerkt om woestijnen te bedwingen. Dit zal nooit gebeuren zolang “De Wereld en Bamboe” in staat wordt gesteld om miljarden bamboes te planten.  Dan worden woestijnen weer kleiner.                                                                                                                                                                          

Werken vanaf het begin.

Woestijn bamboe

Verschillende bamboes groeien in de woestijn. Geleidelijk gaat dit lukken met elke soort.

Als u bereid bent mee te helpen aan het creëren van een schone en gezonde aarde, dan kunnen woestijnen er uit gaan zien als op deze foto. Dit kan op 1.000 en 1 manier. Soorten van 35 tot 40 m hoog zal niet in een keer gaan, maar als de omgeving zich heeft aangepast zal dit kunnen. Overigens vinden wij deze met en maximum hoogte van 20 m ook wel acceptabel.

We hadden het alleen over papier. Inmiddels zijn er meer dan 11.000 producten die van bamboe kunnen gemaakt worden en elke dag worden het er meer. Er is al van bamboe: energie, bouwmaterialen, kleding, medicijnen, dranken, enz. Als wij u zeggen dat bamboe in de toekomst het tropisch regenwoud zal herstellen en oorlogen minder gaan worden.Wist u b.v. dat van grondstoffen, olie en gas veel oorlogen gefinancierd worden? En dan zijn er banken en zorginstellingen die rollen over elkaar om mee te doen.

Gaan wij het gezamenlijk doen?

Wij denken dat veel mensen zo’n andere wereld willen. Wij denken ook dat veel mensen heel veel minder nodig hebben om comfortabel en gezond te leven. Niet elk mens kan hier een financiële bijdrage aan geven, maar er zijn veel andere methoden om te helpen. Wij denken hier speciaal aan meer bekendheid geven van bamboe, b.v. via internet.

Het was de wijsgeer Gandhi die zei:  “Als u de wereld wilt veranderen, sta op en wees zelf dan deze verandering”.

Ga verder naar (samenvatting 2)

 

By | 2017-06-24T12:26:45+01:00 juni 24th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

AfrikaansCatalà简体中文繁體中文DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschŌlelo HawaiʻiBahasa IndonesiaItaliano日本語Basa JawaLatinNorsk bokmålPortuguêsSlovenčinaEspañolSvenskaTürkçe